Παράνομη η χωροθέτηση ανεμογεννητριών στα «Μαύρα Βουνά»

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σαν να μην έφταναν τα «βάσανα» της πολύπαθης Στροφυλιάς, είχαμε πρόσφατα  και νέους εραστές για την «ανάπτυξή» της. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφάνισε αιφνιδιαστικά στον επίσημο χάρτη της, την τοποθέτηση συνολικά 20 ανεμογεννητριών μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο θέλει τις ανεμογεννήτριες να μπαίνουν στα «Μαύρα Βουνά» του Αράξου και στον παρακείμενο λόφο του Αϊ-Θανάση, παρότι αποτελούν ΖΕΠ (Ζώνη ειδικής προστασίας) για τα πουλιά, εντός των ορίων  περιοχής RAMSAR.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΙΚΙΠΑ, η οποία με επιστολή της στη ΡΑΕ, ζητά την τήρηση των όσων προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, η οποία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ τη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ σε περιοχές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριοι,

Σας επισυνάπτουμε απόσπασμα από δικό σας χάρτη, στον οποίο σημειώνονται θέσεις εγκατάστασης Μονάδων ΑΣΠΗΕ στην λοφώδη περιοχή των Μαύρων Βουνών και λόφου Αϊ-Θανάση, στο βορειότερο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Επισυνάπτουμε επίσης χάρτη της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα Πτηνά (ΖΕΠ) του Εθνικού Πάρκου. Απλή αντιπαραβολή των δύο χαρτών δείχνει ότι οι Μονάδες ΑΣΠΗΕ εγκαθίστανται εντός της ΖΕΠ του Εθνικού Πάρκου.

Πλην όμως το τμήμα του Εθνικού Πάρκου από τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και ως τα βόρεια όριά του είναι ένας από τους υγροβιότοπους, που εμπίπτουν στον ελληνικό κατάλογο της Συμφωνίας RAMSAR και επί των ΖΕΠ αυτής της κατηγορίας (ήτοι ΖΕΠ, των οποίων τα όρια ευρίσκονται εντός των ορίων περιοχής RAMSAR, καθώς και της γειτνιάζουσας ζώνης ακτίνας 3 χιλιομέτρων) σύμφωνα με την διάταξη του αρ. 5β της ΚΥΑ Αριθμ. Η.Π. 8353/276/Ε103 της 23-2-2012, την οποία επίσης επισυνάπτουμε, δεν ισχύουν οι γενικές προβλέψεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που επιτρέπουν εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ μετά από Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, αλλά η αναφερθείσα ειδικότερη διάταξη, η οποία δεν την επιτρέπει.

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως εξετάσετε ενδελεχώς το θέμα και προβείτε στις νομίμως απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, ώστε αστοχίες αυτού του τύπου να μην συμβάλουν στην δημιουργία αβάσιμων αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος των απαραίτητων για την επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας εγκαταστάσεων ΑΣΠΗΕ.

Παρακαλούμε επίσης για την ενημέρωσή μας για τις ενέργειές σας, καθώς και του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης του εν λόγω Εθνικού Πάρκου.