ΠΟΔΗΛΑΤΑ Εκτύπωση E-mail

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 

 

Εισαγωγή

Το ποδήλατο, ένα μέσο ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, μπορεί να συμβάλλει ως συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Είναι αναμφισβήτητα τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τη βελτίωση του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ρύπανσης (ατμοσφαιρικής, ηχητικής, αισθητικής, κλπ), τη φυσική άσκηση, την ευελιξία της λειτουργίας του για μικρές αποστάσεις, (της τάξης των 5 χλμ) και τέλος την συμβατότητα της χρήσης του πριν και μετά από άλλα μεταφορικά μέσα, όσον αφορά μεγαλύτερες αποστάσεις. Το ποδήλατο μπορεί να εξυπηρετήσει μια μεγάλη ποικιλία μετακινήσεων για εργασία, αγορές, υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης), αναψυχή και άθληση.

Αρχές Σχεδιασμού Δικτύου Ποδηλατοδρόμων Πάτρας

Λαμβάνονται υπόψη το γενικό πολεοδομικό σχέδιο με τις επεκτάσεις της αστικής περιοχής και τις αντίστοιχες χρήσεις γης καθώς και η κυκλοφοριακή μελέτη, έτσι ώστε να προκύψει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

 

Ο σχεδιασμός θα πρέπει εξ αρχής να καλύπτει όλα τα διαμερίσματα του Δήμου στα πλαίσια μιας πολιτικής ισότιμης μεταχείρισης όλων των περιοχών, ώστε να γίνει αποδεκτός και να υποστηριχθεί από όλους τους πολίτες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει η διάνοιξη νέων αρτηριών να συνδυάζεται με την κατασκευή λωρίδων ποδηλάτων, όπου προβλέπονται από τον σχεδιασμό.

 

Ο σχεδιασμός πρέπει να αποφύγει τον περιορισμό χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στη κεντρική περιοχή της πόλης, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο έλλειμμα χώρων στάθμευσης, ιδιαίτερα για τους κατοίκους του κέντρου. Επίσης πρέπει να αποφύγει οδούς με υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους.

 

Αξιοποιούνται οι πεζόδρομοι (υπάρχοντες και προτεινόμενοι) και οι πλατείς  οδοί, με στόχο τη σύνδεση των χώρων κατοικίας με τα κέντρα γένεσης μετακινήσεων, όπως συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης κλπ),  χώροι πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας. Επιδιώκεται η σύνδεση πεζοδρόμων με πλατείες και σχολεία, η οποία προσφέρει την ευκαιρία μιας περιβαλλοντικής ανάπλασης στα εν λόγω σημεία και προστασία της λειτουργικότητάς τους.

 

Δίδεται έμφαση στη σύνδεση των ποδηλατοδρόμων με χώρους εκπαίδευσης  οι οποίοι προσφέρονται για την προώθηση της κυκλοφοριακής αγωγής και ιδιαίτερα των ήπιων μεταφορών. Παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν τα σχολεία ως χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, τόποι συνάντησης της «παρέας» και ομαδικής χρήσης του ποδηλάτου.

 

Σύνδεση εσωτερικών περιοχών  με την παραλιακή ζώνη όπου αναπτύσσονται και οι σοβαρότερες περιβαλλοντικές αναπλάσεις, (λιμενική ζώνη, πολυδύναμοι χώροι «Λαδόπουλου», «Πειραϊκή – Πατραϊκή», Κάμπινγκ Αγυϊάς, κλπ). Επίσης η παραλιακή ζώνη προσφέρεται για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων.

 

Συμβατότητα του δικτύου με άλλα ΜΜΜ, (σύγχρονο δίκτυο Αστικών Συγκοινωνιών, Προαστιακός Σιδηρόδρομος κλπ), με στόχο τις συνδυασμένες μεταφορές για ανακατανομή της κυκλοφορίας υπέρ των ΜΜΜ και ήπιων μεταφορών.

 

Απαιτείται μια πολύ προσεκτική προσέγγιση για μια σταδιακή ανάπτυξη των ήπιων μεταφορών (ποδήλατο, πεζή) με βάση έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που θα συνδυάσει το ποδήλατο με τα άλλα ΜΜΜ (λεωφορεία, Rail Bus) και θα στηριχθεί κυρίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που είναι σε θέση να το οικειοποιηθούν και να το προωθήσουν. Τέτοιες ομάδες αποτελούν κατά κύριο λόγο οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν από την αρχή ότι στο σχεδιασμό του δικτύου ποδηλατοδρόμων έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι χώροι δραστηριότητας της νεολαίας, όπως είναι τα σχολεία, τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης οι χώροι άθλησης και αναψυχής. Το δίκτυο στη Α΄ φάση συνδέεται με 31 σχολεία, ενώ στην ολοκληρωμένη μορφή του με 86 σχολεία συνολικά.

Σχετικά με τους προτεινόμενους πεζοδρόμους (Εγνατίας, Νόρμαν ΄΄για ένα τμήμα της΄΄, Σατωβριάνδου, Καψάλη, Παναγούλη, Ράμμου, κ.α.), θα πρέπει η λειτουργία τους να προβλέπει χώρους στάθμευσης για τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα η σύνδεσή τους με πλατείες και σχολεία, μας δίνει την ευκαιρία μιας περιβαλλοντικής ανάπλασης, στα εν λόγω σημεία, η οποία θα προστατέψει και τη λειτουργικότητα τους. Σε τέτοιους πεζοδρόμους εκκολάπτονται οι αυριανοί ποδηλάτες. Ας μη ξεχνάμε ότι το ποδήλατο είναι το αγαπημένο παιχνίδι των μικρών παιδιών και πρέπει να τους δημιουργήσουμε τις υποδομές για να ασκηθούν. Οι πλατείες είναι από παράδοση οι κατ’ εξοχήν χώροι όπου το παιδί μυείται στο ποδήλατο. Στο προτεινόμενο δίκτυο αξιοποιούνται και προστατεύονται άμεσα  15 πλατείες και υπαίθριοι χώροι.

Σύνδεση εσωτερικών περιοχών της πόλης με την παραλιακή ζώνη: Αν κάποιος αφαιρέσει το θαλάσσιο μέτωπο από την Πάτρα, τότε η πόλη μας θα έχει χάσει το μισό της πλούτο. Μέχρι σήμερα η πόλη δεν συνδέθηκε επαρκώς με τον θαλάσσιο ορίζοντα. Οι προοπτικές τώρα αλλάζουν, αφού άλλωστε στην παράλια ζώνη σχεδιάζονται οι σοβαρότερες περιβαλλοντικές αναπλάσεις και πολυχώροι αναψυχής και πολιτισμού (Λιμενική ζώνη, πολυδύναμοι χώροι «Λαδόπουλου», «Πειραϊκή – Πατραϊκή», Κάμπινγκ Αγυϊάς, κλπ). Ένας πατρινός ποδηλάτης θέλει να καταλήγει σε ένα χώρο όμορφο και ελκυστικό που δεν είναι άλλος από αυτόν που τον συνδέει με το στοιχείο της θάλασσας. Επιλέγησαν δεκατρείς  διαδρομές κάθετες στον κύριο άξονα (Κων/πόλεως - Μαιζώνος), σε ίσες περίπου αποστάσεις μεταξύ τους, αξιοποιώντας τους κατάλληλους για ποδήλατα οδικούς άξονες και καλύπτοντας όλες τις περιοχές από την έξω Αγυιά έως το νέο Λιμάνι.

Με την παραλιακή ζώνη συνδέονται σε Α΄ φάση οι περιοχές Αγ. Σοφίας, Γούβας , Βλατερού, Άνω Πόλης (Ρωμαϊκό Ωδείο), Πλ. Βασ. Γεωργίου (και ο αρχαιολογικός χώρος Γεροκωστοπούλου), Υψ. Αλώνια, Αγ. Τριάδος και Πράτσικα.  Μακροπρόθεσμα συνδέονται οι περιοχές Προάστειο, Κοτρώνι, Αμπελόκηποι, Ανθούπολη και Νεάπολη.

Επίλογος

Πολλές φορές δεν έχουμε το θάρρος να δούμε ολόκληρη την πραγματικότητα για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι μας, στην αυλή μας, στο γείτονα, στην περιοχή μας. Μέσα σε ένα στενάκι αδιέξοδο που μέτραγες ένα – δυό αυτοκίνητα, μέσα σε δύο χρόνια, έγιναν δέκα! (Παντού ξεχειλίζουν τα ποτάμια από αυτόν τον σιδερένιο αδελφό μας που έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα μεσ’ τη ζωή μας). Ένας σιδερένιος ιστός της αράχνης που καταπνίγει κάθε μέρα και περισσότερο τη ζωή της πόλης. Είμαστε το μόνο είδος πάνω στον πλανήτη που θέλουμε να κουβαλάμε ένα τόνο σιδερικά σε κάθε μας  μετακίνηση. Η απεξάρτηση από την υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου θα είναι μια διαδικασία δύσκολη και μακρόχρονη.

Το ποδήλατο, ένας νέος φίλος στην καρδιά της πόλης. Η ευγενική παρουσία του σημαίνει μια αντίστροφη πορεία: να ξαναφτιάξουμε το περιβάλλον της πόλης μας και να το αναδείξουμε σε φίλους και επισκέπτες.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

 

Σημείωση: Όπου στο κείμενο αναφέρεται σταθμός ΟΣΕ εννοείται σταθμός που θα λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει Προαστειακό Σιδηρόδρομο ή Tram-Train.

 

Α΄ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

 

1ος Άξονας

(Μετά την διάνοιξη της Κανακάρη από την Σατωβριάνδου έως την Αγ. Σοφίας)

Κων/πόλεως - Μαιζώνος - Παρνασσού - Κορίνθου - Παπαναστασίου - Ηλέκτρας

(Ποδηλατόδρομοι)

Προτείνεται η πεζοδρόμηση  της Κων/πόλεως από Αγ. Σοφίας έως Κύπρου, όπου είναι το 56ο, 58ο και 66ο Δημοτικά Σχολεία με ταυτόχρονη αντιστροφή της Δοϊράνης. Αυτό θα επιτρέψει και την πεζοδρόμηση γύρω από την πλατεία Βορ. Ηπείρου, πλην της πλευράς προς την οδό Κιλκίς, ενισχύοντας έτσι την λειτουργικότητα της πλατείας.

Η Κων/πόλεως προσφέρεται ιδιαίτερα για ποδηλατόδρομος, διότι διαθέτει δέντρα που εξασφαλίζουν σκιά στους ποδηλάτες.

Η Παπαναστασίου (Τέρψη) συνδέει με 7ο Λύκειο.

Η Ηλέκτρας συνδέει με το Αθλητικό Κέντρο και πολυχώρο «Λαδόπουλου».

 

Ποδηλατόδρομοι κάθετοι στον 1ο Άξονα

 

Κιλκίς – Εγνατίας – Ελλ. Στρατιώτου – Αγ. Σοφίας - Αθηνών

(Η Εγνατίας προτείνεται πεζόδρομος και οι υπόλοιποι ποδηλατόδρομοι.)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με περιοχή Αγ. Σοφίας, σταθμό ΟΣΕ και 26ο, 31ο Δημοτικά Σχ., 1ο, 6ο Γυμνάσια. Μέχρις ότου γίνει η διάνοιξη της Αγ. Σοφίας προς την Ηρώων Πολ/χνείου, ο ποδηλατόδρομος θα φθάνει στην Ηρώων Πολ/χνείου  μέσω της Αθηνών και της Νόρμαν. H πεζοδρόμηση  της Εγνατίας θα βελτιώσει τον περιβάλλοντα χώρο του Αγ. Αλεξίου.

 

Νόρμαν

(Πεζόδρομος από Κορίνθου έως Μουρούζη και ποδηλατόδρομος από Μουρούζη έως Όθωνος Αμαλίας).

Σύνδεση της παραλιακής ζώνης με την Γούβα, καθώς επίσης με σταθμό ΟΣΕ (Αγ. Διονυσίου) και 6ο, 11ο Λύκεια.

Η πεζοδρόμηση  της Νόρμαν θα επιτρέψει και την πεζοδρόμηση γύρω από την πλ. Κωστή Παλαμά, πλην της πλευράς προς την οδό Μουρούζη, ενισχύοντας έτσι την λειτουργικότητα της πλατείας. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή που έχει πυκνή δόμηση στερείται ελεύθερων χώρων.

 

Καψάλη - Σατωβριάνδου

(Πεζόδρομοι)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Βλατερό και  Δασύλλιο καθώς επίσης με 11ο, 2ο, 7ο Δημοτικά Σχ. και νέο Δημαρχείο. Χώρος στάθμευσης ποδηλάτων στο ύψος του νέου Δημαρχείου. Η Καψάλη συνδέει την Αγγλικανική εκκλησία με Αγορά Αργύρη και δίνει έξοδο της Σατωβριάνδου στην παραλιακή ζώνη. Πλησίον του 7ου Δημοτικού Σχ. αρχίζει μονοπάτι για πεζούς με γραφικές διαδρομές μέσα στο Δασύλλιο, δίπλα στην καρδιά της πόλης. Επίσης η ευρύχωρη πλ. Βλατερού, περιβαλλόμενη από τα σχολεία Βλατερού και το Δασύλλιο, προσφέρεται για υπαίθριες  τοπικές εκδηλώσεις.

(Στο σημείο όπου η Σατωβριάνδου διακόπτεται θα ακολουθείται  μία μικρή παράκαμψη «Κανακάρη – Πουκεβίλ – Σίφνου – Καραϊσκάκη», έως ότου γίνει η διάνοιξή της).

 

Αγ. Νικολάου – Αγ. Γεωργίου – Παντοκράτορος – Παναγούλη – Ράμμου

(Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι)

Συνδέει την Κάτω Πόλη με Άνω Πόλη, καθώς επίσης με προβλήτα Αγ. Νικολάου,  σταθμό ΟΣΕ, 3ο, 4ο, Δημοτικά Σχ., 1ο Εσπερινό, 9ο Γυμνάσια, 13ο Λύκειο, Ρωμαϊκό Ωδείο, πρώην Δημοτικό Νοσ., Κάστρο, εκκλ. Παντοκράτορος, Λαϊκό Δημ. Θέατρο, πλ. Ομονοίας.

Προτείνεται η πεζοδρόμηση του άξονα Παναγούλη – Ράμμου, διότι συνδέει τέσσερις πλατείες με το Κάστρο: πλ. πρώην Δημοτικού Νοσ., πλ. εκκλ. Παντοκράτορος (διπλή), πλ. Ομονοίας. Παράλληλα είναι αναγκαία η αντιστροφή των οδών Β. Ρούφου, Σωτηριάδου-Νικήτα, Χαραλάμπη.

Επίσης μετά τη διάνοιξη της Παπαδιαμαντοπούλου προτείνεται η πεζοδρόμηση της Παντοκράτορος, η οποία σε συνδυασμό με τον προηγούμενο άξονα θα συνδέσει όλα τα ιστορικά σημεία στην Άνω Πόλη. Η διαπλάτυνση της Αγ. Γεωργίου αξιοποιείται για τη λωρίδα ποδηλάτου και ενδεχομένως για στάθμευση ποδηλάτων, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός εξασφαλίζει πρόσβαση στο πρανές μεταξύ Άνω και Κάτω πόλης, με βάση τις εγκάρσιες κλίμακες (Αγ. Νικολάου, Μηνιάτη), παρόδους (Εισοδίων, Αινιάνων) και πλατώματα που προσφέρουν εξαιρετική θέαση του δυτικού τοπίου και παραμένουν διαχρονικά οι βεράντες της  Άνω Πόλης προς τη θάλασσα.

 

Γεροκωστοπούλου

(Πεζόδρομος)

(Η πεζοδρόμηση της Γεροκωστοπούλου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Πλατεία  Βασ. Γεωργίου και Ρωμαϊκό Στάδιο.

 

Τριών Ναυάρχων - Αθ. Διάκου – Μπεν. Ρούφου – Δημ. Υψηλάντη – Κουμανιώτη – Ασημ. Φωτήλα – Τεμπονέρα – Υψ. Αλώνια – Σισίνη – Πλ. 25ης Μαρτίου

(Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι)

Συνδέει την Κάτω Πόλη με την Άνω Πόλη και με 2ο, 19ο Γυμνάσια, Φάρο, Αγ. Ανδρέα, Υψηλά Αλώνια, Ρωμαϊκό Ωδείο.

Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού Σισίνη, από Υψ. Αλώνια έως Ρωμαϊκό Ωδείο και των οδών Τεμπονέρα και Παναχαϊκού από Υψ. Αλώνια έως οδού Φωτήλα. Αυτή θα επιτρέψει και την πεζοδρόμηση της νότιας και βόρειας πλευράς της πλατείας Υψ. Αλωνίων έτσι ώστε να μειωθούν οι διαμπερείς κινήσεις γύρω από την πλατεία.

(Η πεζοδρόμηση  της οδού Σισίνη προβλέπεται από την κυκλοφοριακή μελέτη.)

 

Σμύρνης – Μαιζώνος – Κοραή – Αγ. Ανδρέου

(Ποδηλατόδρομοι )

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Αγ. Τριάδα.

Πρόσβαση σε 6ο, 19ο, 37ο, 38ο, 5ο, 12ο, 27ο Δημοτικά Σχ., 3ο, 7ο Γυμνάσια, Εσπερινό Λύκειο και σταθμό ΟΣΕ.

(Μετά τη διάνοιξη της Σμύρνης προς την Ακτή Δυμαίων θα προεκταθεί και ο ποδηλατόδρομος).

Ελ. Βενιζέλου

(Ποδηλατόδρομος)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Πράτσικα. Επίσης δίνει πρόσβαση σε Σταθμό ΟΣΕ, 29ο Δημοτικό Σχ., 3ο Λύκειο.

 

Ποδηλατόδρομοι παράλληλοι στον 1ο Άξονα

Υψηλά Αλώνια – Τεμπονέρα - Βύρωνος – Σμύρνης – Μεσολογγίου –Ψελλού – Ελ. Βενιζέλου

Σύνδεση Υψηλών Αλωνίων με Σχολεία Ασ. Φωτήλα, Άλσος Σκαγιοπουλείου και αρτηρία Ελ. Βενιζέλου.

 

Β΄ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

 

2ος  Άξονας

Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών (από Χαιρωνείας έως Διγενή Ακρίτα) – Σταυροπούλου (παράπλευρα προς την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών) – Πετμεζά – Πανεπιστημίου - Ιπποκράτους – Πανεπιστήμιο - Νοσοκομείο Ρίου.

 

Σύνδεση 1ου Άξονα με Παν/μιο, Νοσ. Ρίου (μέσω Χαιρωνείας-Λευκωσίας) και Γυμναστήριο «Τόφαλος».

Ο εμπορικός άξονας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών συνδέει με 34ο Δημοτικό Σχ., Πειραματικό και 15ο Γυμνάσια, Πειραματικό και 1ο Λύκεια, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκή Γέφυρα Μειλίχου και δίνει πρόσβαση στο Κοτρώνι όπου θα μεταφερθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

 

Ποδηλατόδρομοι κάθετοι στον 2ο Άξονα

Κανελλοπούλου

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Κοτρώνι, καθώς επίσης με Κολυμβητήριο, σταθμό ΟΣΕ, 13ο, 16ο Γυμνάσια, 9ο Λύκειο, 4ο ΤΕΕ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μελλοντικά Σχολεία, (μετά τη διάνοιξη της Κανελλοπούλου προς την Κουμά και τη σύνδεση των οδών Κουμά – Μυρτιώτισσας - Ξενοφώντος).

Επίσης συνδέει την παραλιακή ζώνη με Παν/μιο και Νοσ. Ρίου δια μέσου του 2ου Άξονα.

 

Χαιρωνείας – Διέλευση μέσω Εργατικών Κατοικιών – Ζακύνθου - Λευκωσίας - Κων/πόλεως

(Μετά την διάνοιξη της Κων/πόλεως προς την Λευκωσίας)

Σύνδεση 2ου Άξονα με 1ο Άξονα, δηλ. σύνδεση Νοσ. Ρίου και Παν/μίου με το κέντρο της πόλης και το νέο Λιμάνι.

 

Αμερικής – Πανεπιστημίου – Σχ. Ανθούπολης

(Μετά την διάνοιξη της Αμερικής έως την Ηρώων Πολ/χνείου)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Ανθούπολη.

 

Μειλίχου

(Μετά την κάλυψη του Μειλίχου ποταμού έως την Ηρ. Πολ/χνείου)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Αμπελόκηπους, καθώς επίσης με πάρκιν Ηρώων Πολυτεχνείου, με 48ο, 64ο Δημοτικά Σχ., Ρωμαϊκή Γέφυρα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης δίνει πρόσβαση σε σταθμό ΟΣΕ (Αγυιάς), δια μέσου της Αθηνών.

 

Μαν. Ανδρόνικου – Περιμετρική διαδρομή Έλους Αγυιάς

(Μετά την διάνοιξη της Μαν. Ανδρόνικου)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Προάστειο.

Ποδηλατόδρομοι παράλληλοι στον 2ο Άξονα

Ηρώων Πολ/χνείου

Ένα τμήμα της Ηρώων Πολ/χνείου, από την Πλάζ έως την Μαρίνα Γλυφάδας, μπορεί να λειτουργήσει ως ποδηλατόδρομος και κατά την Β΄ Φάση αν και αποτελεί μέρος του 3ου Άξονα, (Γ΄ Φάση).

 

Γ΄ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

 

3ος Άξονας

 (Μετά την λειτουργία του νέου Λιμανιού)

Ακτή Δυμαίων - Οθωνος Αμαλίας -  Ηρώων Πολυτεχνείου - Πλαζ - Ποσειδώνος (Προάστειο).

Συνδέει τα εμπορικά κέντρα και τους χώρους αναψυχής και άθλησης όλης της παραλιακής ζώνης.

 

 

Επέκταση προς ανατολάς του 1ου Άξονα

 

Ελ. Βενιζέλου – Σεφέρη (Ρίτσου) – Θεοτοκοπούλου – ΤΕΙ (Πανσελήνου)

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Λάγγουρα και Κουκούλι, (μετά την προέκταση της Ελ. Βενιζέλου προς το Εθνικό Στάδιο). Επίσης δίνει πρόσβαση σε Σταθμό ΟΣΕ, 53ο, 54ο, 55ο Δημοτικά Σχ., 8ο Γυμνάσιο, 1ο, 3ο, 7ο, 8ο, 9ο ΤΕΕ, Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Κολυμβητήριο, Εθνικό Στάδιο και ΤΕΙ.

 

Ελ. Βενιζέλου - Καλαβρύτων - Μαραγκοπούλου - Δαιδάλου - Γερμανού – Παπαδιαμαντοπούλου - Παντοκράτορος

(Μετά την προέκταση της οδού Καλαβρύτων προς ΤΕΙ – π. Γλαύκο και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου προς πλ. Φιλικών).

Σύνδεση 1ου Άξονα με ΤΕΙ, Νοσ. «Αγ. Ανδρέα» και Κάστρο.

Συνδέει την Ελ. Βενιζέλου με 11ο Γυμνάσιο, 8ο, 12ο Λύκεια, ΤΕΙ, Νοσ. «Αγ. Ανδρέα», 8ο, 9ο, 15ο, 17ο, 25ο Δημοτικά Σχ., Πειραματικό, 2ο Εσπερινό, 4ο, 5ο Γυμνάσια, Πειραματικό, 2ο, 4ο, 5ο Λύκεια, εκκλ. Παντοκράτορος, πρώην Δημ. Νοσοκομείο, Κάστρο.

Προτείνεται η πεζοδρόμηση της Γερμανού από πλ. Φιλικών έως Παν. Αλεξιωτίσσης, έτσι ώστε να αποφεύγονται διαμπερείς κινήσεις από οδό Μαραγκοπούλου έως πλ. Φιλικών, ιδιαίτερα μετά την διάνοιξη της Παπαδιαμαντοπούλου προς πλ. Φιλικών.

 

Μαραγκοπούλου – Μενούνου - Παπάγου - Πλαστήρα - 46ο Δημοτικό - Δαμασκηνού – Γηροκομείου

(Μετά την διάνοιξη της Παπάγου και της Πλαστήρα)

Ο ποδηλατόδρομος της Πλαστήρα θα εκτείνεται από την Εγλυκάδα έως τον π. Γλαύκο.

Σύνδεση Νοσ. «Αγ. Ανδρέα» με Εγλυκάδα, Γηροκομείο, Κουκούλι, Μπεγουλάκι.

Πρόσβαση σε νέα Δικαστήρια, Δασύλλιο Γηροκομείου, 21ο, 41ο, 42ο, 45ο, 46ο Δημοτικά Σχ., 17ο Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

 

Παρασκευοπούλου – Δαμίρη – Τύμφης – Βισαλτίας – Πλ. Γ. Παπανδρέου

 

Φιλίππου και Ολυμπιάδος

(Κάθετος στην προέκταση Καλαβρύτων)

Συνδέει τα Ζαρουχλέϊκα με ΤΕΙ, Εθνικό Στάδιο και Νοσ. «Αγ. Ανδρέα».

Πρόσβαση σε  61ο Δημοτικό Σχ., 10ο  Γυμνάσιο, Γήπεδο Ολυμπιάδος.

 

Επέκταση προς βορρά του 1ου Άξονα

 

Λευκωσίας - Δοϊράνης - Θεοδότου – Μιλτιάδου

(Η Μιλτιάδου μπορεί να συνδεθεί με την Θεοδότου, μετά την κάλυψη του Μειλίχου ποταμού έως την Ηρ. Πολ/χνείου).

Σύνδεση 1ου Άξονα με Στάδιο Παναχαϊκής, 35ο Δημοτικό Σχ., 21ο  Γυμνάσιο και Έξω Αγυιά.

 

Καζαντζάκη

Σύνδεση με 16ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Επέκταση προς νότο του 1ου Άξονα

 

Ρετηνιώτη - Θεαιτήτου - Πηλέως

(Μετά την διάνοιξη Θεαιτήτου και  Πηλέως)

Σύνδεση 1ου Άξονα με τον πολυχώρο «Πειραϊκής Πατραϊκής» και 52ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Ποδηλατόδρομοι κάθετοι στην επέκταση προς Νότο

 

Πλούτωνος Πειραϊκή Πατραϊκή – Ακτή Δυμαίων

Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Νεάπολη, 18ο , 47ο Δημοτικά Σχολεία.

 

Παρατήρηση

Όπως προαναφέραμε ως βασική αρχή τίθεται η αξιοποίηση των νέων αρτηριών που προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο και η κατασκευή λωρίδων ποδηλάτων, εκεί όπου αναπτύσσονται νέες συνοικίες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Η λεωφόρος Ζαβλανίου - Μποζαϊτίκων θα συνδέσει τη μικρή Περιμετρική με το Πράστειο.

Η αρτηρία ΖΤ από πλ. Γ. Παπανδρέου έως π. Γλαύκο (1069 – Κ.Χ. 2518α) σε συνδυασμό με το ζεύγος Ετεοκλέους – Μπεγλή θα συνδέσουν το Ψαροφάϊ με Ταραμπούρα, Πόρτες και Νεάπολη.

Η Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την αρτηρία ΖΤ έως τον Πολυχώρο «Λαδόπουλου», θα προσφέρει διεξόδους στην Κυψέλη, ανατολικά και δυτικά.

Το ζεύγος Γοργοποτάμου – Αντύπα θα συνδέσει την λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου με την Κυψέλη και Νεάπολη.

Η διαδρομή Λαοκόωντος – Προμηθέως – ανωνύμου οδού (Κ.Χ.2520 – Κ.Χ.2598) θα συνδέσει 4 πλατείες μεταξύ των συνοικιών Κρύα Ιτεών, Νεάπολη, Πόρτες και Μακρυγιάννη.

Περιπτώσεις όπως οι ανωτέρω δημιουργούν τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων τα οποία, ιδιαίτερα σε περιοχές υποβαθμισμένες ρυμοτομικά, όπως είναι τα Ζαρουχλέϊκα, θα έχουν πολύπλευρη συνεισφορά τόσο  στις μετακινήσεις όσο και στο περιβάλλον.

 

Ανδρέας Β. Γαλάνη,ς Επιχειρησιακός Ερευνητής, Καθηγητής Πληροφορικής

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Ψηφοφορία
Ποιά η γνώμη σας για την οικολογική κίνηση Πάτρας
 
Who's Online
Έχουμε 1 επισκέπτη online

Επισκέπτες
mod_vvisit_counter Επισκέψεις 173729
Visitors Counter 1.0.2
Hosting by westweb