Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ»

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ»

 

   Είναι γνωστό ότι για την διάσωση του  χώρου του πρώην «Λούνα πάρκ» στην οδό Αγ. Σοφίας έχουν γίνει τα τελευταία αγώνες ώστε να διατηρηθεί ως ανοικτός χώρος. Στην συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και οι οργανώσεις μέλη του Συνδέσμου περιβαλλοντικών οργανώσεων ευρύτερης περιοχής Πάτρας προέβησαν σε διαμαρτυρία και προβολή του αιτήματος για διάσωση ολόκληρου του σημαντικού αυτού ανοικτού χώρου. Από τον ημερήσιο τύπο είναι γνωστό ότι κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πολίτες προέβησαν σε ακραία χειρονομία κατά δημοτικών συμβούλων πετώντας γιαούρτι. Παραθέτουμε παρακάτω τις ανακοινώσεις του «Συνδέσμου», στον οποίο βεβαίως συμμετέχει και η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., πριν και μετά τη συνεδρίαση οι οποίες και δίνουν τις διαστάσεις του θέματος, αλλά και τις δικές μας θέσεις και αντιλήψεις τόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όσο και για τις μεθόδους δράσεις μας.

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

Το «Λούνα παρκ» πρέπει να σωθεί ακέραιο!

 

   Κύριε Δήμαρχε,

   Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι,

 

  Η απώλεια χώρων χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων ή κοινωφελών είναι για την πόλη μας, τα τελευταία χρόνια, μια οδυνηρή πραγματικότητα.

   Σ’ ένα τεράστιο σχέδιο πόλης 24000 στρεμμάτων διαδοχικές δημοτικές αρχές αδυνατούν να διασώσουν τις κάποιες εκατοντάδες στρεμμάτων που προορίζονται για δημόσια χρήση.

   Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο χώρος 11 στρεμμάτων του πρώην «Λούνα παρκ» της οδού Αγίας Σοφίας. Σε μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή είναι ο μόνος αξιόλογης έκτασης που έχει απομείνει ανοικτός.

   Επανειλημμένες συγκεντρώσεις των περιοίκων, δράσεις και έγγραφα περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων απ’ όλη την Πάτρα, πλήθος δημοσιευμάτων και εκπομπών έχουν θεμελιώσει τη λαϊκή  απαίτηση να παραμείνει ανοικτός χώρος πρασίνου, όπως «εν τοις πράγμασιν» είναι.

   Οι οργανώσεις μέλη του «Συνδέσμου περιβαλλοντικών οργανώσεων ευρύτερης περιοχής Πάτρας» ενώνουν τη φωνή τους με αυτή των κατοίκων της περιοχής και ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο:

 

   ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΩΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ!

 

   ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΧΩΡΩΝ!

 

Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος

Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου

Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Πολίτες εν Δράσει

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος

Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/12/05, θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

1.     Εκτιμούμε ότι το θέμα της τύχης του πρώην «Λούνα Παρκ» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια πόλη όπου ολοένα και περισσότερο συρρικνώνονται ή χάνονται οι έτσι και αλλιώς λιγοστοί ελεύθεροι χώροι

2.     Προτείνουμε το θέμα να συζητηθεί το προσεχές διάστημα σε σύσκεψη δημοτικών παρατάξεων και φορέων και να προταθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στην κατεύθυνση εξεύρεσης πρακτικών λύσεων, ώστε να μην χαθεί για την πόλη ο ζωτικής σημασίας αυτός χώρος.

3.     Εκτιμούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο,  ως αιρετό όργανο της πόλης μας, (οφείλει να ) είναι ευαίσθητο σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Αφορισμοί για ξεπούλημά τους στα οικονομικά συμφέροντα και πρακτικές όπως γιαουρτώματα κ.λ.π. δεν μας εκφράζουν και δε βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της περιοχής μας αν προσκληθεί,  μπορεί να συνδράμει στην παραπάνω διαδικασία.

Τέλος τονίζουμε ότι η ευαισθησία του καθενός μας σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε εκ των προτέρων δεδομένη. Οφείλει να αποδεικνύεται καθημερινά με τη συγκεκριμένη πρακτική μας και τις θέσεις μας.  Όλοι μας κρινόμαστε γι’ αυτό.