Η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

μιας θλιβερής καθημερινότητας

Στην αρχή μιας χρονιάς όπου η Πάτρα έχει ήδη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτευουσας της Ευρώπης, η εικόνα της είναι σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια πολιτισμού και ανεκτής (έστω) καθημερινότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν λίγο- πολύ προδιαγεγραμμένο. Μια πόλη με ανύπαρκτες υποδομές και υποτυπώδεις θεσμούς θεώρησε τον τίτλο της «πολιτιστικής» σαν μια ευκαιρία για να υλοποιήσει έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν, με λειψή χρηματοδότηση και έλλειψη οράματος για την πόλη, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έναν θεσμό με αποσπασματικά έργα και εκδηλώσεις της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια, όχι πλέον να εκπροσωπήσουμε επάξια την χώρα μας στην παγκόσμια κοινότητα αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε την άκρατη γελοιοποίηση και τον διεθνή διασυρμό.

Εμεις δεν θα ασχοληθούμε με τα θλιβερά φαινόμενα των ημερών με τις εκατέρωθεν κατηγορίες και παραιτήσεις, ούτε για τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ κομμάτων και παραγόντων με πραγματική αιτία  το μοίρασμα της πίττας και βόλεμα των ημετέρων.

Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μόνο, μερικές από τις ανοικτές πληγές της πόλης που της δίνουν επάξια τον τίτλο –όχι της πολιτιστικής- αλλά της τριτοκοσμικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

          Ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, πράσινο υπό διωγμό, αδυναμία του Δήμου να διασώσει  χαρακτηρισμένες κοινόχρηστες και κοινωφελείς εκτάσεις

          Κυκλοφοριακό κομφούζιο, αναξιόπιστα και απαρχαιομένα μαζικά μέσα μεταφοράς , ατμοσφαιρική ρύπανση

          Ένα αστικό κέντρο με μπαρόδρομους, μικρά ή κατειλημμένα πεζοδρόμια, ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους, εχθρικό τελικά στους πολίτες του

          Προβληματική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων μας με τον  θεσμό της ανακύκλωσης να πνέει τα λοίσθια.

          Παραλιακή ζώνη απρόσιτη στο μεγαλύτερο μέρος της στους Πατρινούς, και εποχούμενους.

 

Πρέπει τελικά οι υπεύθυνοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο πολιτισμός μιας πόλης δεν κρίνεται από κάποιες εκδηλώσεις και δράσεις στην διάρκεια μιας οποιασδήποτε χρονιάς. Οφείλει να είναι μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια που πάνω από όλα θα στοχεύει στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Η ΟΙΚΙΠΑ και αυτή την νέα χρονιά, μαζί με τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις θα συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση.