ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μετά τη Φλωρεντία που το 2002 φιλοξένησε το 1ο, το Παρίσι (2003) και το Λονδίνο (2004) ήρθε η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Η Αθήνα επιλέχθηκε, όπως διαβάζουμε στο ιστότοπο του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, αφενός επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό και ζωντανό κίνημα κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού και, αφετέρου, λόγω της εγγύτητας της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ώστε να διευκολύνονται τα κοινωνικά κινήματα αυτών των περιοχών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

 

Οι εκδηλώσεις του Φόρουμ θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 8 μ.μ., με συναυλία, στην Πλατεία Δημαρχείου αφιερωμένη στους μετανάστες και τους αποκλεισμένους του πλανήτη. Τις τρεις επόμενες μέρες (4, 5 και 6 Μαΐου) θα πραγματοποιηθούν οι κύριες εκδηλώσεις του Φόρουμ οι οποίες περιλαμβάνουν 210 σεμινάρια τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα. Μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν το 4ο Ε.Κ.Φ. είναι: κλιματική αλλαγή, διατροφική ασφάλεια και μεταλλαγμένα, πόλη και κοινωνικός αποκλεισμός, «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και δημοκρατικά δικαιώματα, πολιτικό άσυλο, νομιμοποίηση και εξίσωση των μεταναστών-ριών,  ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων. Τα βράδια της 4, 5 και 6 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες ελληνικής και διεθνούς μουσικής σε διάφορες παράλληλες σκηνές.

 

Οι εκδηλώσεις του 4ο Ε.Κ.Φ. θα κορυφωθούν το Σάββατο 6 Μαΐου στις 4 μ.μ., με την πολυεθνική διαδήλωση κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού, για μια Ευρώπη των κοινωνικών κινημάτων και της αλληλεγγύης. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν πλήθος προσωπικοτήτων και οργανώσεων από την Ελλάδα , την Ευρώπη, και από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του 4ου Ε.Κ.Φ. (http://athens.fse-esf.org/) καθώς και στον ιστότοπο του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ (http://www.socialforum-media.gr/) από όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες που σας παρουσιάσαμε στο άρθρο αυτό.