145 στρέμματα στα Μαύρα Βουνά παραμένουν δασικά.

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΟ ΣτΕ

Καλά τα νέα για τους φίλους του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, ιδίως δε για όσους υποστήριξαν οικονομικά την ΟΙΚΙΠΑ, για να τα βγάλει πέρα με τα δικαστικά μέτωπα που έχει ανοίξει, στον αγώνα της να διαφυλάξει την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου, πράγμα που υπήρξε από τους θεμελιώδεις στρατηγικούς της στόχους στα 33 χρόνια της ύπαρξης και δράσης της.

Δημοσιεύτηκε, στις αρχές Μαρτίου, μια σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίπτεται η έφεση ενδιαφερομένων να εμφανίσουν 145 στρέμματα με αραιή βλάστηση βελανιδιάς ως χορτολιβαδική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για οικοπεδοποίησή της. Το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο δέχτηκε την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία της ΟΙΚΙΠΑ και του δικηγόρου της κ. Βασίλη Παπαδημητρίου και διατήρησε σε ισχύ την 1064/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, με την οποία γινόταν αποδεκτός ο χαρακτήρας της έκτασης αυτής ως ιδιωτικής δασικής.

Tα Μαύρα Βουνά, ένας χαμηλός (ύψος 250 μέτρα) ασβεστολιθικός σχηματισμός στο βόρειο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, μεταξύ των λιμνοθαλασσών Πρόκοπου και Πάππα, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ποικιλότητα οικοτύπων που συγκροτούν το Πάρκο. Περιλαμβάνουν πυκνό δάσος βελανιδιάς στη δυτική τους πλευρά, από το οποίο πήραν και το όνομά τους, αλλά και διαπλάσεις φρυγάνων με αραιή βλάστηση βελανιδιάς κυρίως, στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής τους. Είναι βιότοπος αρπακτικών και ενδιαίτημα μιας σπάνιας κενταύριας (Centauria Neider).

Πέραν των επιδιώξεων να εμφανιστούν τμήματα των Μαύρων Βουνών ως μη δασικά, οι αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι εκκρεμεί η απομάκρυνση των Λατομείων Αράξου από αυτά, η λειτουργία των οποίων με διαδοχικές παρατάσεις έχει παραταθεί ως το τέλος του 2020.

Ο αγώνας μας, τόσο για το δασικό χαρακτήρα των Μαύρων Βουνών όσο και για την απομάκρυνση των Λατομείων, μέσω ορισμού άλλων λατομικών ζωνών ή μεμονωμένων λατομείων στην Αχαΐα, υπηρετεί, όπως προείπαμε, τον στόχο της ακεραιότητας του Εθνικού πάρκου και θα συνεχιστεί.

Η τωρινή δικαστική επιτυχία μάς δίνει θάρρος. Αυτές τις μέρες κρίνεται, και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο χαρακτηρισμός ορισμένων από τα αυθαίρετα στα Σαμαρέικα ως τέτοιων. Οι οιωνοί είναι θετικοί και για τις περιπτώσεις αυτές. Ευχαριστούμε και πάλι τους υποστηρικτές μας στον αγώνα αυτόν, χωρίς τη βοήθεια των οποίων οι δικαστικές μάχες στο επίπεδο αυτό δεν θα ήταν εφικτές.

Γ. Κανέλλης