«Επανακαθορισμός» ή πλήρης κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών;

Τα σημαντικότερα θέματα αναπτυξιακής προοπτικής για την Αχαΐα συζητήθηκαν στο πρόσφατο (τέλη Σεπτεμβρίου) Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αχαΐας, στην Κάτω Αχαγιά. Θέματα, όπως η επέκταση των αρδευτικών δυνατοτήτων του Φράγματος Πηνειού (που συνεχώς προωθείται, αλλά ουσιαστική πρόοδο δεν βλέπουμε), η Βιομηχανική Περιοχή, το αεροδρόμιο του Αράξου και βεβαίως η Πατρών – Πύργου, στην οποία συνεχίζουμε να θρηνούμε νεκρούς.

Σε μια παράπλευρη όψη (που μπορεί να εξελιχθεί σε …παράπλευρη απώλεια) του θέματος αυτού θα σταθεί το παρόν σημείωμα: η εκτέλεση του έργου σημαίνει ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων (εκατοντάδων χιλιάδων τόνων) αδρανών υλικών. Και ποιος θα μας τα δώσει; Φυσικά, η εύκολη και φθηνή λύση, τα Λατομεία Αράξου. Ήδη, Ο Ν. Ροπόκης, στέλεχος της «Λατομικής», είπε στο Συνέδριο ότι χρειάζεται επανακαθορισμός της λατομικής ζώνης του Αράξου, γιατί δεν θα φτάσουν τα υλικά που βγάζει πέραν της διετίας. Τι ωραία ορολογία, για να προτείνει κανείς την πλήρη κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών, περιοχής εντός του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς : «επανακαθορισμός των ορίων».

Όμως υπάρχουν κάποιοι, που έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει και προτείνει εναλλακτικές, μόνο που οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης αυτής της «πρώτης φοράς Αριστεράς» τις απέρριψαν, εμμένοντας στις συνεχείς παρατάσεις, με επίκληση λόγων, μεταξύ άλλων και …περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ήδη από το 2014, προτάθηκε εγγράφως από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η μείωση των αποστάσεων από οικισμούς, κατά τα πρότυπα των νησιών του Αιγαίου, για να ανευρεθούν λατομικές ζώνες περιοχές όπου μελέτες κατέγραψαν δυσχέρεια χωροθέτησης νέων λατομικών περιοχών, όπως η Αχαΐα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε διαχρονικά και θερμά και από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και από την περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», οι οποίες έκαναν, μεταξύ άλλων ενεργειών, και γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό κατά τη συζήτηση, το καλοκαίρι του 2017, της νέας νομοθεσίας για τη λατομική δραστηριότητα, αλλά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης τις απέρριψε.

Όμως η παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου (έχουμε χάσει το μέτρημα ποια κατά σειρά) λήγει το τέλος του 2020, ήτοι, τι θέλει να πει η «Λατομική» για μετά το πέρας της διετίας; Μετά το πέρας διετίας η Λατομική ζώνη, που έπρεπε να έχει κλείσει από το 2011, οφείλει να ΚΛΕΙΣΕΙ. Το λέει ο νόμος, επομένως άλλων παπάδων ευαγγέλιο είναι το τι θα γίνει με τα αδρανή για τον αυτοκινητόδρομο (και όχι μόνο).

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε, και το δηλώνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ, ακόμη και τώρα:

Το ζήτημα της προμήθειας αδρανών για τον αυτοκινητόδρομο, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες δεν μπορεί να επιλυθεί εις βάρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου είναι τα Μαύρα Βουνά.

Μια ακόμη παράταση θα συνιστά γελοιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, από τον οικολογικό χώρο τουλάχιστον. Λύσεις που να αντιμετωπίζουν το σύνολο των αναγκών πρέπει να βρεθούν και να γνωστοποιηθούν αναλυτικά και δημόσια. Η περαιτέρω κατεδάφιση των μαύρων Βουνών θα είναι μια ακόμη μεγάλη ντροπή και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Γ. Κανέλλης