Πέτρινο αυθαίρετο μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς! Και οι αρμόδιοι κωφεύουν!

Πάτρα 18 – 9 – 2018

¨Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς, δημόσιου κτήματος που είναι υπό τη διαχείριση του Δήμου Πατρέων, και πολύ κοντά στο χωματόδρομο που χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες για τρέξιμο, υπάρχει πέτρινο στεγασμένο αυθαίρετο κτίσμα πάνω από 40 τ.μ..

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ενημέρωσε για το ταπεινωτικό για το κύρος του νόμου αυτό θέμα τον Δήμο Πατρέων με αναφορά της από τις 19 Ιουνίου, αλλά από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια, ούτε έχουμε ως τώρα, τρεις  μήνες μετά, απάντηση στην αναφορά μας.

Γνωστοποιούμε την την υπόθεση αυτή με την απαίτηση, δημόσια πλέον, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, πριν η αδιαφορία ερμηνευθεί από οποιουσδήποτε ως πράσινο φως για περαιτέρω αυθαίρετες ενέργειες στον πολύτιμο αυτό δημόσιο πνεύμονα πρασίνου.

 

Η αναφορά μας προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Στάμο, είχε ως εξής:

 

Σας γνωρίζουμε ότι μέσα στο προστατευόμενο παράκτιο υγρότοπο του Έλους της Αγυιάς υπάρχει παρανόμως εδώ και αρκετά χρόνια στο Βόρειο τμήμα του υγρότοπου, κτίσμα κατασκευασμένο πάνω σε τμήμα  επιχωματωμένο  με  δομικά   απόβλητα   και   επιστρωμένο   με   χαλίκι     που   είχε κατασκευαστεί   στο   τέλος   της   δεκαετίας   του   80   για   τις   ανάγκες   κάποιων   αγώνων   με τροχοφόρα. Αργότερα η φύση φρόντισε να καλύψει την επιχωμάτωση με πυκνή βλάστηση.

Εκεί   λοιπόν   παρουσιάστηκε  το συγκεκριμένο κτίσμα το οποίο   τώρα   βρίσκεται   επιμελώς καλυμμένο στην παραπάνω θέση μέσα σε ψηλούς καλαμιώνες και με δύσκολα διακρινόμενη πρόσβαση. Δίπλα, διέρχεται ο εντός του Έλους χωματόδρομος που χρησιμοποιείται για τρέξιμο αναψυχής.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με έκπληξη διαπιστώσαμε, πως την παλιά ξύλινη κατασκευή την οποία επίσης είχαμε καταγγείλει ως αυθαίρετο κτίσμα και είχε πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει διαδεχτεί πέτρινο κτίσμα 30 – 40 περίπου τ.μ. το οποίο και κατοικείται από ένα πρόσωπο (από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) μέσα σε αύλειο χώρο περίπου 40   τ.μεκχερσωμένης  έκτασης  που  περιλαμβάνει άλλες δύο παλαιότερες ξύλινες κατασκευές ως βοηθητικούς χώρουςπου πιθανόν ο ένας αποτελούσε την παλαιότερη  γνωστή αυθαίρετη κατοικία. Η ανοχή και που έδειξε έως σήμερα η πολιτεία, άφησε τα περιθώρια  γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αυτό θέτει   σε   κίνδυνο   την εφαρμογή της  εγκεκριμένης Περιβαλλοντικής Μελέτης Καραθανάση, η οποία έχει γίνει για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων  με στόχο την  προστασία  και την οικοδιαχείριση του υγροτόπου, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και για άλλα πρόσωπα να αρχίσουν να «σαλαμοποιούν» τον υγροτοπικό αυτό χώρο ο οποίος ανήκει στον Δήμο Πατρέων, μετά από παραχώρησή του από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε αυτοψία και κατόπιν αυτής πράξετε τα νομίμως προβλεπόμενα.

Επισυνάπτουμε φωτογραφία του σημείου πρόσβαση στο κτίσμα και αποσπάσματα από χάρτες Google, έτους 2018, στους οποίους καθαρά διακρίνεται το αυθαίρετο ως ξένο σώμα στον καλαμιώνα.