Πέτρινο αυθαίρετο μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς!

H ιστορία με το αυθαίρετο παράπηγμα, που είχε προ λίγων ετών κατασκευάσει ιδιόρρυθμος αλλοδαπός ΜΕΣΑ στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς, είναι γνωστή στους αναγνώστες μας. Η υπόθεση μετά από αυτοψίες και μηνύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών έφτασε στα δικαστήρια με τη δίκη να καταλήγει στην απαλλαγή του ιδιόρρυθμου αλλοδαπού.

Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν όχι μόνο να μην φύγει από τη μέση το αυθαίρετο, αλλά ο ιδιόρρυθμος «ιδιοκτήτης» του να το …αναβαθμίσει σε πέτρινο και με …αύλειο χώρο.

Η ΟΙΚΙΠΑ στις 19 Ιουνίου προέβη σε νέα γραπτή αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για το θρασύ αυτό αυθαίρετο κτίσμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί από το Δήμο Πατρέων ή τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δ. Ελλάδας αν έγιναν ενέργειες κατόπιν της αναφοράς μας και ποια πορεία έχουν.

Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο της αναφοράς μας, με τη σημείωση ότι, όπως το συνηθίζουμε άλλωστε, θα επιμείνουμε στην αποκατάσταση της νομιμότητας.

Πάτρα 19 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣ

1. Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Π. Στάμο

2. Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Πατρέων

ΚΟΙΝ.: Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δ. Ελλάδας

Θέμα : Αυθαίρετο πέτρινο κτίσμα μέσα στο Έλος της Αγυιάς.

Σας γνωρίζουμε ότι μέσα στον προστατευόμενο παράκτιο υγρότοπο του Έλους της Αγυιάς υπάρχει, παρανόμως εδώ και αρκετά χρόνια, στο Βόρειο τμήμα του υγρότοπου, κτίσμα κατασκευασμένο πάνω σε τμήμα επιχωματωμένο με δομικά απόβλητα και επιστρωμένο με χαλίκι, που είχε κατασκευαστεί στο τέλος της δεκαετίας του 80 για τις ανάγκες κάποιων αγώνων με τροχοφόρα. Αργότερα η φύση φρόντισε να καλύψει την επιχωμάτωση με πυκνή βλάστηση.

Εκεί λοιπόν παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο κτίσμα, το οποίο τώρα βρίσκεται επιμελώς καλυμμένο στην παραπάνω θέση μέσα σε ψηλούς καλαμιώνες και με δύσκολα διακρινόμενη πρόσβαση. Δίπλα διέρχεται ο εντός του Έλους χωματόδρομος, που χρησιμοποιείται για τρέξιμο αναψυχής.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με έκπληξη διαπιστώσαμε πως την παλιά ξύλινη κατασκευή, την οποία επίσης είχαμε καταγγείλει ως αυθαίρετο κτίσμα και είχε πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει διαδεχτεί πέτρινο κτίσμα 30-40 περίπου τ.μ., το οποίο και κατοικείται από ένα πρόσωπο (από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) μέσα σε αύλειο χώρο περίπου 40 τ.μ. εκχερσωμένης έκτασης, που περιλαμβάνει άλλες δύο παλαιότερες ξύλινες κατασκευές ως βοηθητικούς χώρους, που πιθανόν ο ένας αποτελούσε την παλαιότερη γνωστή αυθαίρετη κατοικία. Η ανοχή και που έδειξε έως σήμερα η πολιτεία, άφησε τα περιθώρια γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της εγκεκριμένης Περιβαλλοντικής Μελέτης Καραθανάση, η οποία έχει γίνει για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων με στόχο την προστασία και την οικοδιαχείριση του υγροτόπου, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και για άλλα πρόσωπα να αρχίσουν να «σαλαμοποιούν» τον υγροτοπικό αυτό χώρο, ο οποίος ανήκει στο Δήμο Πατρέων, μετά από παραχώρησή του από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε αυτοψία και κατόπιν αυτής πράξετε τα νομίμως προβλεπόμενα.

Επισυνάπτουμε φωτογραφία του σημείου πρόσβασης στο κτίσμα και αποσπάσματα από χάρτες Google, έτους 2018, στους οποίους καθαρά διακρίνεται το αυθαίρετο ως ξένο σώμα στον καλαμιώνα.