Εκδήλωση με Θέμα: «Υπεύθυνη αειφόρος κατανάλωση και κρίση»

Τετάρτη 23 Μάιου 2018, 7:30 μ.μ.
Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ (Σαχτούρη 64) με ελεύθερη είσοδο.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Μαργαρίτα Κομνηνού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η εισήγηση περιλαμβάνει τον εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «κατανάλωση» αναδεικνύοντας την ηθική και πολιτική του διάσταση, καθώς και τον κυρίαρχο ρόλο του για την λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα καταναλωτικών πρακτικών που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, θα επιχειρηθεί η αποδόμηση της έννοιας της κατανάλωσης και συγκεκριμένα η αποσύνδεσή της από την έννοια της «αγοράς», με απώτερο σκοπό την παρουσίαση των εναλλακτικών καταναλωτικών προσεγγίσεων που μπορούμε να υιοθετήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες-καταναλωτές, αλλά και τις δυσκολίες που τις συνοδεύουν.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για την κατανάλωση και την κρίση, και συγκεκριμένα θα ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το εάν, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, μπορεί η οικονομική αυτή δυσχέρεια που βιώνουμε σήμερα να αποτελέσει ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής και κατ’ επέκταση, πιο υπεύθυνων (και αειφόρων) καταναλωτικών πρακτικών.

Σύντομο βιογραφικό ομιλήτριας
Η Μαργαρίτα Κομνηνού γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο του Πειραιά) και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στο Διεθνές Μάρκετινγκ (University of Strathclyde) και στην Έρευνα στον Τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Glasgow Caledonian University). Έλαβε το διδακτορικό της με θέμα τον Ηθικό Καταναλωτισμό από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου.

Αυτή την περίοδο εκπονεί στην Πάτρα την μεταδιδακτορική της έρευνα με θέμα «Πολιτικός Καταναλωτισμός στην Ελλάδα της κρίσης» υπό την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και με χρηματοδότηση-υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, διδάσκει το μάθημα «Συμπεριφορά Καταναλωτή» στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών (ως ακαδημαϊκός υπότροφος) και είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων» και στην «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».