Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, ένας σκαπανέας της καθαρής ενέργειας

Πάτρα 20 Απριλίου 2017

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αποχαιρετά με οδύνη τον πρόωρα χαμένο φίλο και συνοδοιπόρο της  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλο.

Ο αιφνίδιος θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τις οποίες ως επιστήμονας ερευνητής  υπηρέτησε επί δεκαετίες με αφοσίωση και επιτυχία, αλλά και την εικαστική δημιουργία, η οποία ήταν η άλλη πλευρά του δημιουργικού του χαρακτήρα. Μια εικαστική δημιουργία εμπνευσμένη από τη φύση και προσανατολισμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από το μονοπάτι της αισθητικής. 

Ο εκλιπών δεν αρκούνταν στην υψηλού επιπέδου έρευνα στο εργαστήριο, αλλά συμμετείχε ενεργά και στην διάδοση των ιδεών της καθαρής ενέργειας, στην χώρα μας και στο εξωτερικό,  με ομιλίες και πρακτικές προτάσεις εφαρμογής της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον τίτλο ομιλίας που έδωσε στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ το Μάρτη του 2016: «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως πηγή έμπνευσης για την Περιβαλλοντική Τέχνη». 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Παν/μίου Πατρών, το οποίο για χρόνια ο Τρυπαναγνωστόπουλος διηύθυνε, θα συνεχίσει να υπηρετεί το καίριο πεδίο της τεχνολογίας της ηλιακής ενέργειας με την ίδια επιμονή και εξωστρέφεια.

Αιωνία του η μνήμη.