Η ΖΩΗ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

• Ήδη με τις πρώτες βροχές άνθισαν στις γυμνές περιοχές των καμένων οι κρόκοι, μικρά ποώδη φυτά των οποίων ο βολβός που βρίσκεται μέσα στο χώμα δεν επηρεάστηκε απ ΄τη φωτιά, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στη μαυρίλα της περιοχής.

• Εντυπωσιακή είναι η η αναβλαστική ικανότητα τόσο ορισμένων ποωδών φυτών όπως η φτέρη, η φιλίθρα, η σπαραγγιά, η κάπαρη και η αγράμπελη όσο και θάμνων όπως τα πουρνάρια, τα σπάρτα, οι αγριοτριανταφυλλιές τα βάτα τα σκίντα και οι κοκορεβυθιές. Ήδη σε χαμηλότερα υψόμετρα μετά τις πρόσφατες βροχές τα παραπάνω είδη έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά και μαζί με τα αγριοκάλαμα έχουν αρχίσει να βάφουν με πράσινες πινελιές το γκρίζο της φωτιάς.

• Αρκετά φυλλοβόλα κυρίως δέντρα όπως τα πλατάνια οι κουτσουπιές και οι βελανιδιές έχουν πετάξει ριζοβλαστήματα που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν το μισό μέτρο. Βέβαια δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πεύκα τα οποία μόνο με τη φύτρωση των σπόρων μπορούν να αναγεννηθούν.

• Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στα καμένα ελατοδάση της Φτέρης και άλλων περιοχών όπου οι μεγάλες κλίσεις και η αδυναμία φύτρωσης των σπόρων της ελάτης απαιτούν ανθρώπινες παρεμβάσεις και επιστημονικό σχεδιασμό της αναδάσωσης.

• Σε μια διαδρομή 200 και πλέον χιλιομέτρων (Πούντα- Διακοφτό- Καλάβρυτα- Φτέρη- Αίγιο) μόνο σε δύο σημεία διαπιστώσαμε την κατασκευή κορμοφραγμάτων στις πλαγιές των καμένων ενώ οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και ο χρόνος πιέζει.

• Όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι της Άνω Φτέρης τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της περιοχής έχουν μεταφερθεί προσωρινά προς τα Καλάβρυτα. Θα ήταν εγκληματικό να επιστρέψουν στα καμένα και αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο (η απαγόρευση  βόσκησης) που οι αρμόδιες εποπτικές αρχές (Δασαρχείο, Αγροφυλακή, Τοπική αυτοδιοίκηση κλπ) θα πρέπει να διασφαλίσουν.

• Η φύση δίνει τη μάχη της επιβίωσης και της αναγέννησης και για μια ακόμη φορά διδάσκει. Μόνο που το μάθημά της κάποιοι αρμόδιοι, που δεν έχουν κηρύξει ακόμη πυρόπληκτη την περιοχή δεν το κατάλαβαν. Γιατί εκτός απ΄ τη φύση υπάρχουν και οι άνθρωποι της περιοχής, τους οποίους πολύ γρήγορα ξεχάσαμε.

Η ΟΙΚΙΠΑ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους.