ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα φύλαξης του δάσους είναι ανεπαρκή και ο κίνδυνος από πιθανή εκδήλωση φωτιάς τεράστιος.

Από τα δύο πυροφυλάκια που υπάρχουν στην περιοχή (Μαύρα βουνά και Κουνουπέλι) λειτουργεί σε ημερήσια βάση μόνο αυτό του Κουνουπελίου ενώ υπάρχουν και δυο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας (Καλόγρια και Κουνουπέλι) Το βράδυ σε ολόκληρο το δάσος (Αχαΐα και Ηλεία) υπάρχει μόνο ένα όχημα στο Κουνουπέλι οι άνδρες του οποίου εκτελούν χρέη πυροφύλακα μιας και το αρμόδιο για το δάσος γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών δεν έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης κάλυψης λόγω έλλειψης προσωπικού.

Είναι φανερή η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης σε έμψυχο υλικό και σε οχήματα της Π.Υ Λεχαινών που έχει αναλάβει ένα τόσο σημαντικό έργο. Η μη έγκαιρη επάνδρωση του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί εγκληματική παράληψη εκ μέρους της ηγεσίας της Π.Υ και του αρμόδιου Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Για το ίδιο θέμα το Δ. Σ του φορέα διαχείρισης  Κοτυχίου Στροφυλιάς απέστειλε από τις   9-7-07 επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους με την πυροπροστασία φορείς (Υπουργεία, Περιφερειακή διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Περιφέρεια Δ. Ε, Δασαρχεία, Δήμους κλπ) ζητώντας τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση-φύλαξη του δάσους επί 24ωρου βάσεως λόγω της ευφλεκτικότητας των δασοπονικών ειδών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη ενέργεια

• Η επάνδρωση και των δυο πυροφυλακίων σε 24ωρη βάση,
• Η στάθμευση τριών οχημάτων κατά μήκος του δάσους αλλά και
• Η διενέργεια περιπολιών καθ’ όλο το 24ωρο,
πιστεύουμε πως είναι τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν απ’ την πλευρά των αρμοδίων. Υποχρέωση βεβαίως έχουν και οι όμοροι δήμοι της περιοχής για τη λήψη μέτρων προστασίας (κοπή χόρτων απ’ τους δρόμους, απομάκρυνση σκουπιδιών κλπ) και φυσικά κάθε πολίτης, κάτοικος ή επισκέπτης πρέπει να είναι ΦΥΛΑΚΑΣ αυτού του μοναδικού και πολύτιμου δάσους.