ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΙΖΩΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πάτρα 9 Φεβρουαρίου 2016

Αρνητική εξέλιξη όσον αφορά τον στόχο της αναβάθμισης του αστικού κέντρου της Πάτρας, αποτελεί η αλλαγή σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την οδό Μαιζώνος, μετά την διάνοιξη της Κανακάρη. Ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε την αντιδρόμηση της Κορίνθου ως εισόδου στην πόλη, την αξιοποίηση της Κανακάρη ως εξόδου, και την  μετατροπή του κεντρικού τμήματος της Μαιζώνος σε πεζόδρομο, ώστε να δοθεί μια μεγάλη  ανάσα για τους πολίτες μέσα στον αστικό ιστό. 

Αντί αυτού, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την μετατροπή της Μαιζώνος  σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας όπου θα συνυπάρχουν λεωφορεία, ταξί, μηχανάκια και ποδήλατα!  Με δεδομένη την ελλιπή δυνατότητα ελέγχου που είναι εμφανής ακόμα και στον πεζόδρομο της Ρ.Φερραίου, η εικόνα που θα διαμορφωθεί ακόμα και αν διαφέρει κατ όλιγον από τη σημερινή, θα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. 

Όταν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και σε δικές μας επαρχιακές υπάρχουν εκτενή δίκτυα πεζοδρόμων  στα αστικά τους κέντρα, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα στον ευρύτερο ιστό, δεν είναι θετικό να εγκαταλείπουμε μια βασική πεζοδρόμηση. Δεν μπορεί ένας προβληματικός –όπως έχει καταντήσει με τις συνεχείς παραβάσεις – πεζόδρομος της Ρ.Φεραίου  μαζί με κάποιους κάθετους δρόμους να καλύψει τις  ανάγκες μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης με βιώσιμα χαρακτηριστικά.

 Το επιχείρημα της προβληματικής  κίνησης των λεωφορείων λόγω της στενότητας της Κανακάρη, μπορεί να λυθεί με βάση παλιότερες προτάσεις για λωρίδα ήπιας κυκλοφορίας στην Κορίνθου, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έχει ο δρόμος, όπου θα κινούνται τα λεωφορεία  κατά το πρότυπο της Αθήνας.

Το  θέμα του παρκαρίσματος μπορεί να λυθεί με την επέκταση των περιφερειακών πάρκινγκ και την πύκνωση των λεωφορειακών συνδέσεων με το κέντρο. Παράλληλα πρέπει και εμείς σαν πολίτες να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας να θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, οπωσδήποτε εποχούμενοι, μέχρι το σημείο προορισμού μας. Είμαστε σε μία  μεσαία πόλη όπου πολλές από τις μετακινήσεις μας μπορούμε να τις κάνουμε με τα πόδια ή με ποδήλατο. 

Κατά τη δική μας άποψη το τμήμα της Μαιζώνος  που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της πόλης, πρέπει να γίνει αποκλειστικά  πεζόδρομος, με μοναδική εξαίρεση μια λωρίδα για ποδήλατα  που να συνδέεται με την  υφιστάμενη της Ακτής Δυμαίων και τους μελλοντικούς ποδηλατοδρόμους  που θα δημιουργηθούν.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επηρεάσει σημαντικά την εικόνα και το χαρακτήρα της πόλης στο μέλλον, καλούμε:

1. Την Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει τη θέση της και να εντάξει στην μελέτη που έχει ήδη αναθέσει για τη Μαιζώνος  (με προσανατολισμό την  ήπια κυκλοφορία) και το σενάριο της πεζοδρόμησης της ώστε συγκριτικά να δούμε τα πιθανά προβλήματα ή περιορισμούς.

2. Τους τοπικούς φορείς, επιμελητήρια κλπ  να πάρουν θέση δημόσια και εγκαίρως για το μείζον αυτό ζήτημα.

Στο ερώτημα τι πόλη θέλουμε για το μέλλον,  όλοι έχουμε λόγο και ευθύνη…