Η βία δεν έχει καμιά θέση στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Νέο εξοργιστικό επεισόδιο απρόκλητης βίας σε βάρος μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων σημειώθηκε στην Καλόγρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς στα μέσα Ιουλίου (13-7-2020). Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, παρουσία και του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου, που βρέθηκαν σε περιοχή μεταξύ του parking γνωστής  καφετέριας  και του θαλάσσιου μετώπου (όπου και αναπαράγονται χαραδριοί – θαλασσοσφυριχτές),  αντίκρισαν κατάπληκτοι γεωργικό τρακτέρ να οργώνει και να συμπιέζει τις αμμοθίνες, για λόγους δήθεν καθαρισμού, πράξεις που αποτελούν ξεκάθαρο και προμελετημένο βανδαλισμό και υποβάθμιση  του Περιβάλλοντος στο Εθνικό μας Πάρκο.  Οι βανδαλισμοί διαπιστώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν την επόμενη μέρα  με την επίσκεψη κλιμακίου της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Στις παρατηρήσεις τους ότι αυτό είναι παράνομο, άτομο που συνόδευε το τρακτέρ επιτέθηκε στο μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Κυριάκο Γαλάνη και τον χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, που είχε  πυροβολήσει το Φεβρουάριο του 2019 προς την κατεύθυνση του Κυριάκου Γαλάνη, στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Πρόκοπου.

Αυτή η  θρασύτατη και βίαιη ενέργεια δείχνει ότι η ομάδα ατόμων, που θεωρεί το Εθνικό Πάρκο αντικείμενο προς παράνομη εκμετάλλευση,, αισθάνεται ότι  μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ασύδοτη. Οι δράστες συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αλλά η δίκη αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί μέσα στο 2021.

Η ΟΙΚΙΠΑ με ανακοίνωσή της κάλεσε  τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν γρήγορα και αυστηρά ώστε, επιτέλους, οι περιβαλλοντικοί εγκληματίες να πάψουν να θεωρούν τη Στροφυλιά ξέφραγο αμπέλι. Είναι απαραίτητο ακόμη πρόσωπα, που βαρύνονται με βίαιη συμπεριφορά και κατηγορίες για περιβαλλοντικά εγκλήματα, να αποκλείονται από τις όποιες επιτρεπόμενες δραστηριότητες, που ανατίθενται από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας ή την Περιφέρεια (καντίνες, ιχθυοτροφεία).

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θεωρούν τις όποιες άδειες απλή αφετηρία, για να κάνουν ό,τι και όπως νομίζουν. Η βία δεν έχει καμιά θέση στο Εθνικό μας Πάρκο, το στολίδι της Πελοποννήσου. Οι ομάδες της ασυδοσίας και της παρανομίας επιβάλλεται να εξαρθρωθούν.