Δεν αλλάζει η γραμμή αιγιαλού στην Καλόγρια. Να υπερασπιστούμε τη δημόσια κτήση!

Πάτρα, 23-6-2020

Με ψήφους 3-2 η αρμόδια ειδική επιτροπή απέρριψε το αίτημα ιδιώτη για επαναχάραξη της γραμμής του αιγιαλού στην Καλόγρια.

Προ ημερών είχαμε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζαμε τη σημασία για το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον  της απόφασης της 5μελούς Επιτροπής Καθορισμού Αιγιαλού, Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού,  σε σχέση με τις απαιτήσεις ιδιώτη για υποχώρηση της γραμμής αιγιαλού στην Καλόγρια στα 5 μέτρα από τη θάλασσα. Σημειώνουμε ότι η Επιτροπή συγκροτείται από  υπηρεσιακούς  παράγοντες της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Πολεοδομίας Δυτικής Αχαΐας και του Κ. Λιμεναρχείου.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η απόφαση της Επιτροπής αποτρέπει για μια ακόμη φορά τις επιδιώξεις ιδιωτών για συρρίκνωση του αιγιαλού στην Καλόγρια, ορίζοντας ότι «υπάρχει παλαιός αιγιαλός όπως ορθά έχει καθοριστεί και ισχύει σήμερα και ως εκ τούτου δεν χρήζει επανακαθορισμού η οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού».

Καταγράφουμε όμως την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 3 έναντι 2 μελών σε αντίθεση με τις κατά κανόνα ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής στο παρελθόν.

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, όπως επανειλημμένα έχει πράξει επί δεκαετίες, θα συνεχίσει να επαγρυπνεί προκειμένου να αποτρέψει κάθε νέα κίνηση οποιουδήποτε για επέκταση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της δημόσιας κτήσης και του περιβάλλοντος στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου, Στροφυλιάς, Κυπαρισσιακού.

Αναμένουμε από κάθε αρμόδιο λειτουργό του Δημοσίου να κινείται απαρέγκλιτα στην ίδια κατεύθυνση.