en

Αστικό περιβάλον

Ο κλαδοθρυματιστής του Δήμου Πατρέων

Thrimatistis

Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας υπενθυμίζεται στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων ότι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2610 990-523 στην Υπηρεσία Καθαριότητας του πρώην Δήμου Ρίου από τις 6 το πρωί έως τις 12.20 μετά το μεσημέρι, έτσι ώστε η Υπηρεσία να σημειώνει τα σημεία όπου τοποθετούνται τα προϊόντα κλαδέματος και να τα παραλαμβάνει ο κλαδοθρυματιστής.

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να μην τοποθετούν τα κλαδιά από τα κλαδέματα των δέντρων αυθαίρετα έξω από τα σπίτια τους ή σε κοινόχρηστους χώρους αλλά να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει προγραμματισμός στην περισυλλογή  και να μην προκαλούνται προβλήματα.

Σημειώνεται ότι το προϊόν που παράγεται από τον κλαδοθρυματιστή διατίθεται στον ίδιο τον δημότη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα. Σε περίπτωση που ο δημότης δεν το επιθυμεί, διατίθεται όπου ζητηθεί και δεν απορρίπτεται στην Ξερόλακκα.

Οικολογική Οδήγηση

Εννέα κανόνες οδήγησης που προσέχουν το περιβάλλον και εξοικονομούν καύσιμα!

ikodigisi

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

spiti

Στην παλαιά Πεντέλη κατασκευάστηκε το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι (passive house) στην Ελλάδα, από την εταιρεία Project15. Η κατασκευή έγινε από ομάδα πολιτικών μηχανικών στα πλαίσια διάδοσης και στην Ελλάδα της αντίληψης ότι τα κτίρια του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nearly zero energy building). Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει μια βάση ενημέρωσης για τα παθητικά σπίτια προσβάσιμη από μηχανικούς, κατασκευαστές, παραγωγούς υλικών αλλά και τελικούς χρήστες.

Για να επιτευχθεί αυτό το πολύ χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο (με εξοικονόμηση ενέργειας γύρω στο 90%), απαιτούνται  συστήματα  παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης ή απώλειας ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλά συστήματα θερμομόνωσης, ενδοδαπέδια θέρμανση σε συνδυασμό με αντλία εδάφους- νερού, κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών στον σχεδιασμό και την κατασκευή του σπιτιού κ.α.

Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη (σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2), υπάρχει και οικονομικό όφελος αφού το μεγαλύτερο αρχικό κόστος κατασκευής ( κατά 14% σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι θα έχει αποσβεστεί μέσα σε 10 περίπου χρόνια με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας και καυσίμων.

Αυτός είναι ο λόγος που το παθητικό σπίτι καταγράφει ήδη 32000 μονάδες κατοικίας στην Ευρώπη σήμερα και προβλέπεται να είναι υποχρεωτικό από το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ν.Κορέα και Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται κτίρια εντελώς μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (net zero energy building).

Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο η 16η Διεθνής Ημερίδα για το παθητικό σπίτι, όπου εκτός από ομιλίες, οι διοργανωτές προσφέρουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, φόρουμ με εφαρμογές για τεχνίτες και επισκέψεις σε παθητικά κτήρια.

Παράλληλα 100 εκθέτες θα  παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι.

Προχωρεί η δημοπράτηση της Μονάδας απορριμμάτων

SMA

Άξιζε τον κόπο η δαπάνη χρόνου για την βελτίωση των τευχών

Με σοβαρές μεταβολές σε σχέση με τα τεύχη δημοπράτησης που είχαν αρχικά προταθεί, προχωρεί το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την Αχαΐα, με χώρο εγκατάστασης τον ΧΥΤΑ (σήμερα) και ΧΥΤΥ (ελπίζουμε) αύριο της περιοχής Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.   Εντός του Μαΐου αναμένεται τα τεύχη δημοπράτησης να υποβληθούν στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή που εγκρίνει τα έργα που γίνονται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η πρώτη σημαντική μεταβολή με θετικό χαρακτήρα είναι το άνοιγμα των μεθόδων σε 5 από δύο  και πανάκριβες που προτείνονταν αρχικά,  την βιοξήρανση και την αναερόβια επεξεργασία με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου. Περιλαμβάνονται πλέον και η αναερόβια επεξεργασία χωρίς παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου αλλά υλικού τύπου κομπόστ όπως και η αερόβια με παραγωγή είτε δευτερογενούς καυσίμου είτε υλικού τύπου κομπόστ.  Όλες οι μέθοδοι συνοδεύονται από μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου στην πηγή υλικού (20.000 τόνων) προς παραγωγή κομπόστ καλής ποιότητας.

Αντιστοίχως έχουν βελτιωθεί σοβαρά κα οι επιλογές από πλευράς κόστους, που πάντως έτσι κι αλλιώς θα είναι μεγαλύτερο από την απαράδεκτη πλην φτηνή χρήση της από καιρού κορεσμένης  Ξερόλακκας. Η χρηματοδότηση δεν θα είναι αποκλειστικά δημόσια αλλά μικτή (ΣΔΙΤ) θα βάλει δηλαδή μέρος των κεφαλαίων και ο ανάδοχος του έργου.  Εξάλλου ήταν ανέκαθεν γνωστό ότι το έργο θα γινόταν με σύμβαση παραχώρησης σε εταιρία οπότε τα περί ολικής δημόσιας χρηματοδότησής του (που φέρεται να χάθηκε)  δεν ευσταθούν.

 Η δεύτερη θετική μεταβολή στα τεύχη δημοπράτησης είναι η μείωση κατά πολύ του ελάχιστου εγγυημένου στον ανάδοχο κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας φορτίου απορριμμάτων. Από το 90% της μέγιστης δυναμικότητας 150.000 τόνων της Μονάδας πέφτουμε στο 70 με 75%.   Αυτό σημαίνει ότι αφενός μειώνεται ο κίνδυνος να πληρώνουμε (ακριβά) για την επεξεργασία απορριμμάτων που δεν θα στέλνουμε στην Μονάδα αφενός και ότι δεν πλήττονται τα κίνητρα για βελτίωση των μεγάλων περιθωρίων για πληρέστερη ανακύκλωση που υπάρχουν σήμερα.

Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, από ετών διατυπωμένη ήταν κατά της άμεσης  ή έμμεσης καύσης (αυτό είναι ουσιαστικά η ακριβή εξάλλου, μέθοδος της βιοξήρανσης) και υπέρ της διαλογής του οργανικού μέρους από τα νοικοκυριά στην πηγή (ώστε να είναι δυνατή η επιλογή της πολύ φθηνότερης και φιλικής στο περιβάλλον δημοτικής κομποστοποίησης). 

Έτσι πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση σχεδόν  δύο ετών στην προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου, παρότι θα μπορούσε να είναι μικρότερη απέδωσε όμως ουσιαστικές και όχι δευτερεύουσες βελτιώσεις.

Βεβαίως απαιτείται πολλά να γίνουν. Πρώτα πρώτα να προχωρήσει η διαδικασία του ΣΜΑ, η χρηματοδότηση του οποίου σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας μπορεί να γίνει και κατευθείαν προς τους δήμους (όχι μόνο τους ΦΟΔΣΑ  - Φορείς διαχείρισης Στερεών αποβλήτων) όπως και άλλων συνοδών έργων. Για να προχωρήσει όμως είναι αναγκαίο το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στο σύνολό του να στηρίξει την όποια επιλογή τόπου χωροθέτησης.  Το αδιέξοδο της προηγούμενης  σχετικής συνεδρίασης δεν μπορεί να επαναληφθεί. Καλύτερη προετοιμασία απαιτείται σε ότι αφορά την ενημέρωση του κοινού για το τι πραγματικά είναι ο ΣΜΑ  και ότι δεν συνεπάγεται καμιά παραμονή απορριμμάτων στο χώρο του και την  τεχνική συγκριτική τεκμηρίωση των προτεινόμενων θέσεων. Επίσης να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και για περαιτέρω μείωση της ελάχιστης ποσότητας εισερχομένων απορριμμάτων που πληρώνεται είτε μπει πράγματι είτε δεν μπει στην Μονάδα.

Απαιτείται ακόμη να συνεχιστούν (μετά την επέκταση των μπλέ κάδων στις περιοχές του Δήμου Πατρέων που δεν καλύπτονταν (Μεσάτιδα, Βραχνέικα) συστηματικές προσπάθειες για να ανέβει σε σταθερά ψηλά επίπεδα η ανακύκλωση των συσκευασιών (μπλε κάδοι) αλλά και άλλων τομέων όπως η κομποστοποίηση κλαδεμάτων, ηλεκτρονικών αποβλήτων (ακόμη δεν υπάρχουν σημεία συλλογής πλην Ξερόλακκας και δύο πολυκαταστημάτων), ο έλεγχος της ορθής ανακύκλωσης ορυκτελαίων από συνεργεία και βιοτεχνίες, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων ιατρείων και οδοντιατρείων.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι εποχή των φτηνών, ανεύθυνων,  οδυνηρών  όμως από πλευράς οσμών για μια περιοχή, λύσεων έχει παρέλθει.  Οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν σταθερά το θέμα με προσοχή και σοβαρότητα, οι πολίτες να κατανοήσουν βαθιά ότι  η καθημερινή επιμέλεια στον διαχωρισμό των απορριμμάτων βελτιώνει το περιβάλλον και περιορίζει την επιβάρυνση της τσέπης τους.

  Γ. Κανέλλης

Δημοτική έκταση 33 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητη

Δημοτική έκταση 33 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητη, στο έλεος επίδοξων καταπατητών

33stremata

Από αυτοψία της ΟΙΚΙΠΑ διαπιστώθηκε παράνομη διάνοιξη δρόμου και παράνομη σύνδεση ύδρευσης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝΝα προστατευτεί απ’ τους επίδοξους καταπατητές και να αξιοποιηθεί το δημοτικό κτήμα εκτάσεως 33 στρεμμάτων (ναι τριάντα τριών!!!) που βρίσκεται στην περιοχή Ασυρμάτου (Ραντάρ), ζητήσαμε εγγράφως απ’ το Δήμο Πατρέων με επιστολή μας προς τους τρεις συναρμόδιους αντιδημάρχους (Δημοτικής Περιουσίας κ. Βαφέα, Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σιγαλό και Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Λέγκα). Η επιστολή στάλθηκε στα προσωπικά μέιλ των κ.κ. αντιδημάρχων στις 15-2-2012 τα οποία ήταν διαθέσιμα στη γραμματεία μας, αλλά (απ’ ότι προέκυψε εκ των υστέρων) δεν αναγνώστηκε. Τελικά η επιστολή (ξανα)στάλθηκε στις 25-4-2012, ενώ ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράς με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΥΑΠ.

Με την επιστολή μας επισυνάψαμε και φωτογραφίες της έκτασης σε μία από τις οποίες φαίνεται αυθαίρετα -κατά πάσα πιθανότητα- διανοιγμένος χωματόδρομος, για εξυπηρέτηση παρακείμενης οικίας, η οποία διαθέτει άλλη, νόμιμη πρόσβαση.  Είναι φανερό πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της σημαντικής αυτής Δημοτικής έκτασης από κάθε ενδεχόμενο βαθμιαίας καταπάτησης. Κυριότερο τέτοιο μέτρο θα ήταν  η επί του εδάφους οριοθέτησή του με απλά μέσα, χωρίς να θίγεται η προσβασιμότητά του από τους πολίτες και φυσικά  η διερεύνηση της  δυνατότητας μετατροπής του σε χώρο αναψυχής. 

Σε νέα αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη της ΟΙΚΙΠΑ στην περιοχή την Πέμπτη 19-4-2012 διαπιστώσαμε νέα αυθαιρεσία. Ο ιδιοκτήτης της ανωτέρω παρακείμενης οικίας, πραγματοποίησε (παράνομη κατά πάσα πιθανότητα) σύνδεση ύδρευσης της οικίας του από το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ που τροφοδοτούσε με νερό πέτρινη βρύση που υπάρχει στο χώρο. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ και προκάλεσε την αντίδραση των υπευθύνων αντιδημάρχων οι οποίοι δεσμεύτηκαν νε εξετάσουν άμεσα την καταγγελία μας και να επιβάλουν τη νομιμότητα. 

Η ΟΙΚΙΠΑ στη συνεδρίασή της την Τρίτη 24-4-2012 αποφάσισε να σταλεί νέα επιστολή στο Δήμο (με τον ενδεδειγμένο υπηρεσιακό τρόπο, αυτή τη φορά) και να προτείνει τρόπους συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης προς όφελος των συνδημοτών μας με την ενεργό εθελοντική συμμετοχή μελών και φίλων μας.

ΑΧΑΪΚΟ ΜΕΤΡΟ: Μια ενδιαφέρουσα πρόταση

Επειδή στην παρούσα φάση οριστικοποιείται η μελέτη της νέας σιδηροδρομικής χάραξης από την ΕΡΓΟΣΕ είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια άμεση παρέμβαση στο ζήτημα «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΑΤΡΩΝ (ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ) ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΡΩΝ». Οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την παρέμβαση είναι η αντιμετώπιση των οξυμένων και ολοένα επιδεινούμενων συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή Πατρών.

Περισσότερα...

Ένα σπουδαίο κτίριο ξαναζεί!

 H ανακαίνιση του εξαιρετικού διατηρητέου στη γωνία Υψηλών Αλωνίων και Μεσολογγίου προχωρεί. Το λαμπρό αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Ιδιαίτερα όταν το κτίριο παρατηρείται από την πλατεία Τριών Ναυάρχων πραγματικά αποδεικνύει την υπεροχή του έναντι των τυποποιημένων πολυκατοικιών που το περιβάλλουν. Πολυκατοικιών, που, μην το ξεχνάμε, πήραν τη θέση κτιρίων με ανάλογη ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα, από τα οποία ήταν γεμάτη η πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπως εξάλλου και η κεντρική πλατεία Γεωργίου. 
  

Περισσότερα...

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

    Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας εν όψει εξελίξεων και λήψης τελικών αποφάσεων σ’ ότι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις περί το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ιδιαίτερα των αστικών απορριμμάτων στο νομό μας, θεωρεί ότι είναι ώρα για υπεύθυνες τοποθετήσεις απ’ όλους στα πλαίσια ενός δημοσίου διαλόγου που οφείλει να είναι ουσιαστικός και έγκαιρος και όχι προσχηματικός και κατόπιν εορτής.

Περισσότερα...

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

• Επί ένα χρόνο ζητάμε να αποτυπωθούν τα όρια Αχαΐας – Ηλείας στο έδαφος χωρίς αποτέλεσμα

Το πρόβλημα

Στην καρδιά της προστατευόμενης απ’ τη συνθήκη RAMSAR περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς, ιδιώτες εκχέρσωσαν τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα και εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΓΗ. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (2-6-06)  οι υπηρεσίες του ν. Ηλείας επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα. Η επιτροπή κρίσεως νέων αυθαιρέτων του ν. Ηλείας εξέτασε (μετά από εννέα!!! χρόνια ) τις ενστάσεις των καταπατητών και με απόφασή της, τις κάνει δεκτές και νομιμοποιεί 10 αυθαίρετα επί καταπατημένων εκτάσεων στην περιοχή των Σαμαρέικων.

Περισσότερα...

Created @ www.westweb.gr